
Internet mógł być polskim wynalazkiem
4 maja 2009, 11:18Internet mógł powstać w latach 70., a jego twórcami mogli być... Polacy. Historię wynalazku mogącego zmienić świat opisuje Rzeczpospolita.

Płaszczki wykorzystują wodę jak narzędzie
14 stycznia 2010, 12:53Podczas rozwiązywania problemów południowoamerykańskie płaszczki słodkowodne Potamotrygon castexi potrafią posłużyć się strumieniem wody jak narzędziem. Naukowcy zaobserwowali, że wyuczą się takiego zachowania, by wydobyć pożywienie ukryte wewnątrz plastikowej rurki (Animal Cognition).

Stałocieplne gady jury i kredy
11 czerwca 2010, 11:23W czasach dinozaurów oceany przemierzały stałocieplne gady, a temperatura ich ciała była znacznie wyższa od wód, które zamieszkiwały.

ZionEyez Eyez - nagrywanie z klasą
7 czerwca 2011, 10:28Obecnie większość filmów wideo spotkanych w Internecie nagrywanych jest smartfonami, gdyż te urządzenia najczęściej są pod ręką. Wiele tego typu nagrań jest krótkich, urządzenia je rejestrujące nie muszą mieć sporo pamięci wewnętrznej. Czasem użytkownik nie ma ochoty trzymać zbyt długo w rękach smartfona - wtedy przydałyby się okulary z wbudowaną kamerą.

Holey Optochip - czyli terabit na sekundę
8 marca 2012, 12:34IBM pokaże dzisiaj prototypowy optyczny układ scalony „Holey Optochip“. To pierwszy równoległy optyczny nadajnik-odbiornik pracujący z prędkością terabita na sekundę

XKeyscore wie o Tobie wszystko
1 sierpnia 2013, 11:04Edward Snowden ujawnił kolejne narzędzie wykorzystywane przez NSA do inwigilacji. Tym razem dowiadujemy się o istnieniu najprawdopodobniej najpotężniejszego programu tego typu - XKeyscore. Pozwala on na nieautoryzowany dostęp i przeszukiwanie olbrzymich baz danych zawierających e-maile, zapisy czatów i historie surfowania po sieci milionów osób. To najszerzej rozpowszechnione narzędzie inwigilacyjne w internecie.

Bezkofeinowa kawa również dobra dla wątroby
10 października 2014, 13:17Bez względu na zawartość kofeiny, kawa obniża poziom enzymów wątrobowych.

Dzięki bakteryjnemu białku lody wolniej się roztopią
3 września 2015, 10:37Naukowcy z Uniwersytetów w Dundee i Edynburgu odkryli, że naturalnie występujące białko - bakteryjną hydrofobinę BsIA - można wykorzystać do stworzenia wolniej topiących się lodów. W zwykłych warunkach BsIA tworzy ochronną powłokę na biofilmach Gram-dodatnich Bacillus subtilis.

Zamawianie z wyprzedzeniem zmniejsza kaloryczność wybieranych dań
20 lipca 2016, 10:54Amerykańskie badania wykazały, że składając zamówienie bezpośrednio przed jedzeniem, ludzie wybierają bardziej kaloryczne dania. Jeśli zamówienie jest składane godzinę przed posiłkiem lub jeszcze wcześniej, dania są mniej kaloryczne.

Ogrodniczy sposób na malarię
6 lipca 2017, 14:39Usunięcie kwiatów jadłoszynu baziowatego (Prosopis juliflora) może być jednym ze sposobów zwalczania malarii. Starsze samice komarów Anopheles nie mają bowiem wtedy wystarczającej ilości pożywienia i umierają. Wyeliminowanie dorosłych samic przerywa zaś cykl transmisji malarii.